• Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
  • Gratis verzending binnen Nederland & België
  • Gratis retourneren binnen 30 dagen
menu
menu

Uurwerken voor heren: een quartz of mechanisch uurwerk kiezen?

Uurwerken voor heren: een quartz of mechanisch uurwerk kiezen?

Van een herenuurwerk kunt u meer aflezen dan enkel de tijd. Het is een stijlvolle mannenaccessoire die als een waar statement gedragen wordt. Of zoals Ian Fleming, geestelijke vader van geheim agent én stijlicoon James Bond, ooit zei: “A gentleman’s choice of timepiece says as much about him as does his Saville Row suit.” Maar welke technische aspecten dient u in acht te nemen wanneer u zich onderdompelt in het aanbod uurwerken voor heren en kiest u daarbij voor een quartz of mechanisch uurwerk?

Welke meerwaarde bieden analoge uurwerken voor heren?

In een digitale tijd waarin massaproducten enkele uren van uw brievenbus verwijderd zijn, herontdekken steeds meer consumenten de meerwaarde van ambachtelijk vakmanschap. Ook wat uurwerken voor heren betreft. Wanneer u de collecties uurwerken bekijkt, is het eerste wat u opvalt de luxueuze uitstraling van de modellen. Unieke designs die de tijd weten te overstijgen!

Het verschil tussen een quartz en mechanisch uurwerk

Het grote verschil tussen een quartz en een mechanisch uurwerk zit hem in het interne mechanisme en de opbouw van het uurwerk. Dit zorgt ervoor dat de wijzers, de datum en eventuele chronograaf en tachymeter goed blijven werken. Niets is namelijk vervelender dan een horloge dat afwijkt van de reële tijd. Quartz en mechanische horloges hebben verschillende technieken.

Er zijn ook verschillende soorten horloges op de markt, met ook digitale tijdsaanduiding, maar we focussen nu even op wijzerhorloges. Daarbinnen zijn er twee grote categorieën: quartz en mechanische horloges. Om het onderscheid snel te zien, kijkt u best naar de secondewijzer. Heeft die een tikkende beweging? Dan is het een quartz horloge. Als de secondewijzer in een vloeiende beweging de tijd aanduidt, dan is het een mechanisch horloge.

Hoe werkt een quartz horloge?

Wist u dat hoewel de eerste draagbare klokken dateren van de 15de eeuw, het quartz uurwerk pas in de 20ste eeuw aan de wereld werd voorgesteld? Het quartz uurwerk dankt zijn naam aan de quartz kristallen die steeds op eenzelfde frequentie trillen waardoor de tijd heel precies kan worden weergeven. Een quartz uurwerk wordt bovendien aangedreven door een batterij die slechts om de zoveel jaar vervangen dient te worden.

Hoe nauwkeurig is een quartz horloge?

Een quartz horloge werkt op batterijen die de quartz kristallen doen trillen. De frequentie van die trillingen is heel nauwkeurig, namelijk 1 trilling per seconde. Op een maand zal er dus een maximale tijdsafwijking zijn van een paar seconden. Uiteraard moet u de batterij wel laten vervangen als die leeg is.

Hoe werkt een mechanisch horloge?

Waar een quartz horloge binnenin met kristallen is uitgerust, zit er in een mechanisch horloge een opwindveer. Deze veer slaat energie op en zet die over op kleinere veertjes en tandwielen die het horloge aandrijven. Er zit dus geen batterij in, maar u moet een mechanische horloge wel regelmatig opwinden. Een quartz horloge moet u uiteraard niet opwinden.

Hoe nauwkeurig is een mechanisch horloge?

De nauwkeurigheid van een mechanisch horloge hangt van uzelf af. Het moet namelijk regelmatig opgewonden en onderhouden worden.
Bij sommige designs van de Zwitserse collectie van Juwelyr gebeurt dit door beweging (van de pols), en bij andere designs moet het horloge met de hand opgewonden worden. Vele mannen vinden dat hiermee bezig zijn een extra dimensie geeft aan de charme van een uurwerk dragen.
Welk mechanisch Juwelyr horloge automatisch is en welke manueel, kan u bij de details van elk horloge terugvinden op onze website. Zo is het horloge op de afbeelding een Orient horloge met automaat.