• Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
  • Gratis verzending binnen Nederland & België
  • Gratis retourneren binnen 30 dagen
menu
menu

Juwelyr legt uit: wat is een diamant?

Juwelyr legt uit: wat is een diamant?

Diamanten, waar komen ze vandaan? In welke kleuren en vormen komen ze voor? Waarom zijn ze zo waardevol? In dit blog leggen wij u er alles over uit, zodat u bij het kopen van sieraden de juiste keuze kunt maken!

Wat betekent diamant?

Het woord diamant komt van het Griekse woord 'adamas', wat onverwoestbaar betekent. Het is de enige edelsteen die volledig uit één element bestaat, namelijk koolstof. Grafiet bestaat ook uit louter koolstof, maar doordat de koolstofverbindingen in diamanten een viervlakstructuur hebben zijn deze veel harder dan grafiet.

Waar komen diamanten vandaan?

Het is een moderne misvatting dat diamanten vooral uit Zuid-Afrika komen terwijl het wereldwijd gevonden wordt. Vandaag de dag worden er diamanten gedolven in ongeveer 25 landen verspreid over de wereld: op elk continent behalve Europa en Antarctica. Tot de 20e eeuw waren er slechts een beperkt aantal diamant afzettingen bekend. Ongeveer een millennium lang was India de enige bron van diamanten. Vondsten in 1725 in Brazilië en rond 1870 in Zuid-Afrika zorgden ervoor dat India niet langer de enige plek was.

Laboratorium

Tegenwoordig zien we steeds vaker 'lab grown' diamanten; diamanten die in een laboratorium zijn gemaakt. Dit heeft een goede reden: een 'echte' diamant uit de grond doet er miljoenen jaren over om te ontstaan. In een machine kan dat proces veel sneller worden nagebootst. Pure koolstof wordt onder enorme druk samengeperst onder extreem hoge temperaturen van wel 1500 graden. Na een week kan er een ruwe diamant uit worden gehaald die vervolgens nog geslepen moet worden. Dit is een stuk sneller en goedkoper dan diamanten uit de natuur. 

De 4 C's

Diamanten zijn één van de meest waardevolle edelstenen, dit is duidelijk. Maar wat bepaald de waarde van een diamant en waar let je op bij de aankoop van een diamant? Er zijn 4 zogenaamde C's die samen de waarde van een diamant bepalen: cut, color, clarity en carat.

De slijpvorm (cut) gaat over de manier waarop de diamant is geslepen. De briljant (links op de afbeelding) is de bekendste, gevolgd door de princess en de emerald, maar dit zijn zeker niet de enige manieren om diamanten te slijpen. In de regel is het zo dat cuts die minder van de ruwe diamant gebruiken meer kosten per carat. Over het algemeen is de ronde slijpvorm, ook wel de briljant genoemd, de duurste cut.

De kleur (color) zegt wat over de witheid van de diamant. Hoe geler de diamant hoe lager de waarde. Diamant komt voor in de de basiskleuren geel, bruin, zwart, roze, oranje, groen, blauw en rood. (gerangschikt op volgorde van zeldzaamheid, rood is het meest zeldzaam. De verschillen in kleur komen door atomen anders dan stikstof die aanwezig zijn in het kristalrooster van de diamant, maar ook door de druk waaronder diamanten ontstaan kan dit kristalrooster vervormen wat invloed kan hebben op de kleur.

De helderheid (clarity) geeft aan hoeveel onzuiverheden een diamant bevat. Nagenoeg alle diamanten zullen enkele onzuiverheden hebben. Dit zorgt ervoor dat het licht minder goed gereflecteerd wordt en dus minder schittert. De clarity wordt beoordeeld volgens onderstaande schaal. Met het blote oog zijn deze nauwelijks te zien. Om de clarity te bepalen wordt de diamant daarom onder een loep gelegd om de steen 10 maal uit te vergroten. Diamanten met VS1 of VS2 zijn perfect om te verwerken in sieraden. De prijs van deze diamanten ligt wat lager, maar de onzuiverheden zijn niet of nauwelijks waarneembaar met het blote oog.

Gradaties in clarity

Het karaatgewicht (Carat) zegt hoe zwaar de diamant is. Het gewicht van 1 karaat is vastgelegd op 200 milligram. De massa van een edelsteen wordt altijd uitgedrukt met twee decimalen na de komma, ook wel punten genoemd. Een diamant van 0,75 karaat is bijvoorbeeld 75 punten. Karaat omrekenen naar milligrammen is ook eenvoudig gedaan! Vermenigvuldig simpelweg het aantal karaat met 200 om het aantal milligrammen te berekenen. Bovenstaand voorbeeld zou dus 150 (0,75 x 200) mg zijn.

Aankopen van diamanten

Het kopen van diamanten doet u het best met diamanten met goede kwaliteiten op basis van de 4 c's. Dit zorgt zowel voor een mooier sieraad, als een hogere waarde bij eventuele doorverkoop. Bij Juwelyr weten wij dit, en dus bieden wij alleen diamanten aan van de hoogste kwaliteit. Ontdek hier al onze sieraden met diamanten!